KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

EVROPSKO SELO 2007

Kao odgovor problemu opšte slabe informisanosti među ruralnim stanovništvom o Evropskoj uniji i činjenici da su poljoprivrednici socijalna grupa sa potencijalno najvećim procentom evroskeptika Evropski pokret je inicirao projekat "Evropsko selo".

 

EPUS je kreirao projekat Ervopsko selo sa cilljem da se:

 • Mladim poljoprivrednicima iz Srbije pruži prilika za neposredni susret i upoznavanje sa gradovima, ljudima i kulturom jedne evropske zemlje;
 • Tokom svog putovanja upoznaju poljoprivredne politike Evropske unije;
 • Podigne svesti mladih, posebno u ruralnim krajevima, da ostanak na poljoprivrednim dobrima i odabir poljoprivrede kao zanimanja ima budućnost. Ova akcija biće snažna promocija obrazovanja kao validnog puta ka uspehu u životu;
 • Mladi poljoprivrednici u svojoj sredini mogu kompetentno da predstavljaju Evropu i evropsku ideju i tako postanu svojevrsni ambasadori Evrope;

 

AKTIVNOSTI

 

Projekat Evropsko selo je kreiran za mlade poljoprivrednike iz Srbije. Planirano je da njih 20 otputuje u sedmodnevnu studijsku posetu Poljskoj a po prijavi na konkurs. Konkurs će biti otvoren isključivo osobe do 35 godina starosti, koje žive i rade na svojim poljoprivrednim domaćinstvima koja se bave ratarstvom, živinarstvom, stočarstvom, povrtarstvom, voćarstvom, vinogradarstvom i malom privredom (delatnost usmerena isključivo na proces poljoprivredne proizvodnje). Uključena bi bila sva domaćinstva koja se kvalifikuju kao individualne farme odnosno u čijem se vlasništvu nalazi 1.000 kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta ili određeni minimum stoke, živine ili pčela.

 

Učesnici će biti selektovani na osnovu javnog konkursa koji će biti oglašen na našim web stranicama kao i u lokalnim novinama i na brojnim TV stanicama. Prioritet će imati oni kandidati koji do sada nikada nisu putovali u inostranstvo.

 

Nakon selekcije će biti organizovan jednodnevni primremni sastanak za odabrane poljoprivrednike

 

Foundation of Assistance Programmes for Agriculture (FAPA) je partnerska organizacija iz Poljske koja će sa Evropskim pokretom u Srbiji sarađivati na realizaciji projekta Evropsko selo. FAPA će osmisliti i organizovati seminar u Varšavi i posetu seoskim područjima.

 

Poseban akcenat prilikom studijske posete će biti stavljen na zaštitu životne sredine, tačnije na agroekologiju. Tokom posete Poljskoj, učesnici će biti u prilici da se upoznaju sa stručnjacima iz oblasti agroekologije koji će im prezentovali kakav je uticaj širih problema zagađenja okoline (globalno zagrevanje, dezertifikacija, salinizacija, kisele kiše, globalne klimatske promene…) na poljoprivredne procese i tehnologije i vice versa.

 

Projekat podrzava Vlada Republike Poljske preko Ambasade Republike Poljske u Srbiji a preko fonda Polish Aid.


POBEDNICI KONKURSA EVROPSKO SELO

 

UČESNICI STUDIJSKOG PUTOVANJA , POLJSKA, 18 - 24.11.2007

 

Dalibor Urlanović

Gamzigrad

Vildana Minčić

Donje Zuniće

Vlade Mijatović

Kraljevo

Ivan Bojanić

Kraljevo

Dejan Ninić

Gornja Bela Reka

Bojan Vasiljević

Lučani

Milan Vasiljević

Čačak

Dragana Božinović

Koželj

Robert Pekla

Kanjiža

Milan Jovanović

Kruševac

Žarko Borić

Lukićevo

Bojan Borić

Srpska Crnja

Zoltan Kovač

Male Pijace

Igor Kijac

Klek

Miroslav Komazec

Riđica

Atila Tumbas

Kupusina

Milan Spajić

Bečej

Atila Deak

Bečej

Joca Sknepnek

Opovo

Ivan Spajić

Bečej

 

 


 

 

Organizator:

 


Donator:

 

 

Partner:

 


 

Podrska:

 


 

 

  PDF DOKUMENTA

  Citaj ili skini (download)

AKTIVNOSTI:

ARHIVA:

 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus