KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

STRATEGIJA POTVRĐUJE REŠENOST UNIJE DA POSTANE LIDER U REGIONU

Strategija Evropske unije za Zapadni Balkan, koja je danas predstavljena u Strazburu, potvrđuje rešenost Unije da preuzme lidersku poziciju u regionu. Naročito ohrabruje činjenica da je 2025. godina u dokumentu navedena kao okviran rok u kojem bi Srbija i Crna Gora mogle da postanu punopravne članice. Iako sam datum nema obavezujuću snagu, saopštavanje konkretnog roka bi moralo da bude iskorišćeno kao podstrek za brže sprovođenje neophodnih reformi i okončanje procesa koji traje skoro već dve decenije.


Devetnaest godina nakon što je Evropska unija prvi put pomenula da region ima evropsku perspektivu, 15 godina nakon samita u Solunu sa kojeg je upućena poruka da su vrata EU otvorena za zemlje Zapadnog Balkana, i devet godina nakon što je naša zemlja zvanično podnela zahtev za članstvo u Uniji, prvi put smo u jednom dokumentu dobili moguću godinu pristupanja. U tome je njegova važnost.


Strategiju proširenja smo dugo čekali. Ono je, iako najuspešniji deo spoljne politike EU, dugo bilo zapostavljena tema. Sada, kada je ono konačno isplivalo na agendi Brisela, a susedna Bugarska najavila da će dalje integracije regiona biti prioritet u njenom predsedavanju EU, posao koji je pred nama moramo shvatiti izuzetno ozbiljno.


Reformu pravosuđa, vladavinu prava, slobodu medija, normalizaciju odnosa sa Kosovom i sve one teme koje su u dosadašnjim najavama iz Brisela potencirane kao ključne za dalje integracije, Srbija će morati da ostvaruje u što hitnijem roku. Očekujemo da će reforme pratiti ubrzano otvaranje pregovaračkih poglavlja, s obzirom da bi sva morala da budu zatvorena već 2023. godine, nakon čega bi usledilo potpisivanje pristupnog sporazuma. A to je vrlo ambiciozan rok.


Evropski pokret u Srbiji, koji je prošle godine obeležio 25 godina rada, nastojao je od osnivanja da pregovaračkom procesu zemlje priđe izbalansirano i objektivno, ukazujući na njegove dobre strane (kojih je mnogo), ali i na to da će na tom putu biti potrebna istrajnost, pa i menjanje nekih uvreženih navika. Sve, opet, zarad dobrobiti generacija kojima ovu sredinu ostavljamo u nasleđe.


U ovom trenutku, kada je Srbija Evropsku uniju potvrdila kao svoje definitivno spoljnopolitičko opredeljenje, sa zadovoljstvom možemo da poručimo da ćemo u godinama pred nama nizom projekata i aktivnosti nastaviti da proces evropskih integracija činimo još vidljivijim i prepoznatljivijim.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus