KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

Dan Evrope 2012

 
Evropski pokret u Srbiji tokom maja 2012. godine, uz podršku Fondacije „Fridrih Ebert“, brojnim aktivnostima, obeležava 9. maj – Dan Evrope, koji se proslavlja od 1985. godine i pored himne („Oda radosti“) i prepoznatljive zastave predstavlja jedan od tri simbola EU.
Ova godina je u Evropskoj uniji proglašena Evropskom godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Suočena sa padom nataliteta i sve starijim stanovništvom u zemljama članicama, Evropska unija je 2012. godinu označila „Evropskom godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti” (European Year for Active Ageing and Solidarity between Generations). Širom Evrope otvaraju se brojne debate o posledicama ovog trenda po socijalnu stabilnost zemalja EU u budućnosti. Zbog toga, EU nastoji da promoviše koncept tzv. „aktivnog starenja” (active ageing), odnosno mogućnosti koje starija populacija može koristiti radi pomoći društvima u kojima žive (npr. sticanje novih znanja i veština, prenošenje iskustva mlađim generacijama, itd.). Ovaj koncept, istovremeno, podrazumeva da društva uvažavaju doprinos koje stariji sugrađani pružaju zajednici, odnosno da je zarad napretka u budućnosti neophodna međugeneracijska solidarnost.
Deveti maj je prilika za brojne aktivnosti i proslave koje Evropu približavaju građanima, ali i narode jedne drugima.
Aktivnosti Evropskog pokreta u Srbiji:

Ima dana – razgovori o EU

8. maj 2012. godine
Kafana „Ima dana“ izabrana je za mesto okupljanja i organizaciju neformalne diskusije o procesu evropske integracije Srbije, demokratiji, identitetu, vrednostima i standardima kojima naše društvo teži. Kao jedna od najstarijih kafana u Srbiji, ovo mesto i svojim nazivom simbolizuje godine istorije, umetnosti, kulture, stilova i starog gradskog života. Poseban značaj ovo mesto zauzima u kontekstu obeležavanja 2012. godine kao Evropske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.
Želja nam je da okupimo nekadašnje profesionalce i prijatelje koji su u penziji, ali i dalje aktivni u svojim oblastima, i koji podjednako nastavljaju da doprinose izgradnji evropske Srbije, kao i mlade studente i srednjoškolce iz nekoliko gradova koji su učestvovali u programima EPuS-a, i na taj način stvorimo atmosferu u kojoj će se čuti glas starijih sugrađana i mladih, obrazovanih, društveno aktivnih i za „evropska pitanja“ zainteresovanih ljudi koji će moći da razmene iskustva među generacijama na teme politike, demokratije, evropskih integracija, održivog razvoja, identiteta, kulture, umetnosti i bezbednosti.
Osim predstavnika mlađe i starije populacije, skupu će prisustvovati i predstavnici diplomatskog kora i druge ugledne javne ličnosti.
 

Razgovor sa građanima u osam gradova Srbije

9. maj 2012. godine
U Beogradu (Cvetni trg, Njegoševa ulica, 11-14 časova) i u još sedam gradova širom Srbije – Lazarevac, Subotica, Bor, Ćuprija, Inđija, Leskovac i Požarevac – tradicionalno će se održati ulične akcije tokom kojih će aktivisti i volonteri Evropskog pokreta u Srbiji i Mladih evropskih federalista razgovarati sa svojim sugrađanima o procesu evropske integracije Srbije, ali i dobiti korisne publikacije Evropskog pokreta u Srbiji i Kancelarije za evropske integracije.
 

Budućnost Evrope – pogled sa Balkana

23. maj 2012. godine
U sklopu obeležavanja Dana Evrope biće organizovana i javna rasprava povodom predstavljanja predloga za javnu praktičnu politiku „Budućnost Evrope“, autora dr Vladimira Pavićevića, koji je pripremljen u okviru Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji.
Javna rasprava biće posvećena pitanju budućnosti Evrope i Evropske unije u svetlu nedavnih dešavanja, krize evra i promene u sistemu funkcionisanja EU sa ciljem da se u domaćoj javnosti otvori rasprava o promenama na evropskom kontinentu i pre svega u Evropskoj uniji, na koje u najvećoj meri utiče kriza kroz koju EU danas prolazi, o čemu se izvan balkanskih prostora uveliko već mesecima polemiše.
Planirano je da na skup budu pozvani predstavnici diplomatskog kora u Republici Srbiji, državnih institucija, političkih stranaka, akademske zajednice, organizacija građanskog društva i medija.

 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus