KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

DAN EVROPE 2014

 

Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert i Međunarodnim evropskim pokretom obeležava Dan Evrope, 9. maj. 

Dan Evrope, 9. maj, predstavlja dan pobede ideje mira, pomirenja i saradnje u Evropi. U trenucima novih previranja, važno je ne izgubiti iz vida inspiraciju evropskog projekta – ostvarivanje zajedničkih interesa i partnerstvo u napretku.

Evropski pokret u Srbiji sa posebnim zadovoljstvom gleda na činjenicu da Srbija ovaj Dan Evrope dočekuje kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji sa kojom je i formalno otvorila pristupne pregovore. Kako i je ova godina proglašena Evropskom godinom građanstva, čestitamo svim građanima i građankama Srbije i pozivamo ih da se još dublje uključe u proces pregovora kroz participativne mehanizme i javne rasprave.

Evropska integracija Srbije predstavlja viziju bolje budućnosti koju moramo oživeti zajednički. Samo pravilno informisani građani shvataju značaj i razumeju koristi koje reforme u Srbiji donose. Zbog toga će EPuS i dalje nastojati da upoznaje javnost sa pravima i mogućnostima učešća u građanskim forumima o politikama i pitanjima vezanim za evropsku integraciju Srbije.

I ove godine Evropski pokret u Srbiji sa Mrežom lokalnih veća u Srbiji, obeležava Dan Evrope organizacijom različitih javnih manifestacija i tribina, kako bi građanima približio evropske vrednosti i pokazao kako nas one zapravo sve povezuju. Sa željom da u direktnom kontaktu podstaknemo najširu javnost da postavlja pitanja i traži objašnjenja vezana za važne teme koja je se neposredno tiču, aktivisti i volonteri EPuS-a će u okviru tradicionalnih Uličnih akcija u više gradova Srbije deliti informativne materijale o pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Dan Evrope, 9. maj, koji je pored himne (Oda radosti) i prepoznatljive zastave jedan od tri simbola EU i Evropska godina građana ove godine se obeležavaju u preko 30 zemalja Evrope. 

 

ULIČNE AKCIJE I RAZGOVORI SA GRAĐANIMA 

U Beogradu, na Cvetnom trgu, 9. maja od 11 do 14 časova, na štandu Pokreta, volonteri i aktivisti će razgovarati sa građanima o temama evropske integracije Srbije i pristupnim pregovorima. Građani će moći da učestvuju u kvizu „Otvaranje poglavlja“ i provere svoje znanje o određenim temama iz pregovaračkih poglavlja i osvoje nagrade. 


Ulične akcije se 9. maja sprovode u još 5 gradova u Srbiji gde Evropski pokret ima svoja lokalna veća: u Valjevu, Lazarevcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Leskovcu, dok je u Novom Sadu ulična manifestacija pod nazivom U susret Danu Evrope održana u sredu 7. maja.


NA PRAVOM KOLOSEKU - KAFANSKI RAZGOVORI

Evropski pokret u Srbiji i fondacija Fridrih Ebert organizuju neformalnu diskusiju „Na pravom koloseku“ u petak 09. maja 2014. godine, sa početkom u 12 časova u restoranu „Balkan Ekspres“ (Zemun, Despota Đurđa 22, 12-14h).

U restoranu simboličnog naziva, organizuje se neformalna diskusija o procesu evropske integracije Srbije, procesu pristupnih pregovora i posebno poglavljima o poljoprivredi, ruralnom razvoju, regionalnoj politici, pravdi i bezbednosti, kao i o mogućnostima i izazovima koje ovaj proces donosi. Veliki doprinos daće predstavnici ambasada zemalja članica EU, kako starih, tako i novih, koji će govoriti o iskustvima svojih zemalja tokom pristupanja.

Cilj Kafanskih razgovora je da u neformalnoj atmosferi kafane, koja predstavlja tradicionalno mesto razmene mišljenja o važnim temama na ovim prostorima, okupimo sagovornike iz različitih sfera života i podstaknemo razgovor o ključnim pitanjima koje integracije postavljaju. Uvažavajući Evropsku godina građanstva, želimo da uključimo mlade, obrazovane i zainteresovane ljude i omogućimo da se i njihov glas čuje.
 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus