KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

DAN EVROPE 2016: Znanjem u Evropu - Kada znam, onda i mogu

 

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i ove godine obeležio je Dan Evrope, 9. maj u Srbiji nizom manifestacija organizovanih u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji. Moto ovogodišnjih događaja bio je "Znanjem u Evropu – Kada znam, onda i mogu" i naglašavao je važnost pravilnog i pravovremenog informisanja o Evropskoj uniji i članstvu Srbije u EU, ali i neophodnog celoživotnog učenja i inovativnosti koji su danas preduslov razvoja.

U ponedeljak, 9. maja, na Trgu republike u Beogradu, u periodu od 11 do 14 časova organizovana je tradicionalna Ulična akcija. Volonteri i aktivisti Foruma mladih EPuS-a su na štandu deliti informativne i promotivne materijale i razgovarali sa građanima o temama evropske integracije Srbije i promenama potrebnim da Srbija razvije svoje potencijale. Građani su u mini-anketi izrazili svoje prioritete kada su u pitanju reforme i članstvo Srbije u EU.

Štand su posetiti Mihailo Crnobrnja, predsednik i Maja Bobić, generalna sekretarka EPuS-a, kao i članovi Izvršnog odbora koji su se pridružili razgovoru sa građanima.

U večernjim časovima, na Cvetnom trgu po prvi put upriličeno je Filmsko veče – projekcija na otvorenom filma „Mladost,“ Paola Sorentina, a ulaz je slobodan.

U četvrtak, 12. maja, u restoranu Jazzbuka u Vukovoj zadužbini, održani su tradicionalni Kafanski razgovori „Znanjem u Evropu“. Teme razgovora bile su mogućnosti razvoja i unapređenja lokalnih zajednica kroz preduzetničke i druge projekte, uz korišćenje fondova i programa Evropske unije.

U neformalnoj, ali karakterističnoj atmosferi za raspravljanje ozbiljnih tema, okupili su se aktivisti, preduzetnici, pokretači uspešnih projekata na lokalu, predstavnici državnih i lokalnih institucija, nevladinih organizacija, ustanova kulture, diplomatskog kora i medija. Pored ostalih učestvovali su amb. Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji, Srđan Majstorović, pomoćnik direktora Kancelarije za Evropske integracije i Maja Bobić, generalna sekretarka EPuS-a i Ivan Knežević, zamenik generalne sekretarke EPuS-a.

Dan Evrope obeležen je i širom Srbije, a posebno u Lazarevcu gde je lokalno veće EPuS-a organizovalo manifestaciju „Evropa u Srbiji – Srbija u Evropi,“ i nagradni konkurs za učenike srednjih škola na istu temu, recital i izložbu radova likovne škole „Sezan“.

Proslavu Dana Evrope, EPuS će nastaviti tokom celog meseca maja organizacijom stručnih debata u Beogradu i drugim gradovima, kao i svečanom dodelom, petnaestog po redu, priznanja Doprinos godine Evropi.


Dan Evrope obeležava se svake godine u Evropi 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. i deklaraciju Roberta Šumana, ministra spoljnih poslova Francuske, koji je 1950. godine najavio panevropski projekat pomirenja i ujedinjenja – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji se vremenom razvio u Evropsku uniju.

Evropski pokret u Srbiji udruženje građana koje se od osnivanja 1992. godine, bavi promocijom evropskih vrednosti u Srbiji i zagovaranjem evropske integracije Srbije. 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus