KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

Dan Evrope 2017: Novi polet za Evropu

 

Moto ovogodišnjih događaja Evropskog pokreta u Srbiji  u okviru proslave Dana Evrope je Novi polet za Evropu koji poziva na razgovor i zajedničko traženje rešenja za izazove pred evropskim društvima. 

Na sam Dan Evrope, 9. maj, organizovana je Uličnu akciju na Trgu Republike u Beogradu. Građani i građanke su imali priliku da sa volonterima i članovima Foruma mladih EPuS-a razgovaraju o budućnosti evropskih integracija. Na štandu su pored promotivnih materijala, deljene publikacije Evropskog pokreta u Srbiji i Kancelarije za evropske integracije.

 

Posebnu podršku akciji pružio je i Oradio iz Novog Sada koji je tokom Ulične akcije emitovao program o Danu Evrope i temama vezanim za evropsku integraciju Srbije, uz uživo uključenja sa Trga u Beogradu. U program su se direktno uključili predsednica Foruma Ivana Markulić, članovi Nataša Gajić i Dimitrije Krsmanović koji su govorili o značenju Dana Evrope i obeležavanju u Srbiji, kao i o tome šta građani mogu u budućnosti da očekuju od Foruma mladih.


Na štandu kampanje "JA u centru pažnje" građani su mogli da ocene i komentarišu svoje zadovoljstvo i iskustva sa javnim uslugama. Njhove priče su zabeležili Forumaši i  volonteri i delili im informativni materijal o projektu PARtnerstvom do dobre javne uprave.


Aktivisti Foruma su animirali građane kroz igrice poput kviza Misteriozni Evropljanin, a tačni odgovori su nagrađivani gadžetima i publikacijama Evropskog pokreta u Srbiji. Posetiocima je ipak najzanimljivije bilo slikanje u instaokviru i foto-butu sa zanimljivim simbolima Dan Evrope i drugim rekvizitima koji su posebno privukli pažnju. 

 

U četvrtak, 11. maja na Cvetnom trgu održano je drugo po redu Filmsko veče u okviru Dana Evrope. Građani su imali slobodan ulaz na projekciju filma „Franc“ Fransoa Ozona, prikazivanog na festivalima u Veneciji, Londonu i Torontu, kao i na ovogodišnjem FEST-u. Ovo ostvarenje odabrano je jer odlično prikazuje prvo besmisao rata, ideju pacifizma, a zatim i nužnost povezivanja i saradnje u Evropi, naročito dve nekada zaraćene strane – Francuske i Nemačke, čiji odnos predstavlja jedan od temelja i začetaka evropske integracije. Projekciji filma na otvorenom prisustvovalo je stotinak gledalaca koji su na poklon su dobili ćebad sa logom Evropskog pokreta u Srbiji kako bi gledanje filma bilo prijatnije.

Tradicionalno interesantni Kafanski razgovori ove godine bili su posvećeni temama budućnosti EU i evropske integracije Srbije, socijalnom dijalogu i vrednostima solidarnosti i održivog rasta, kao i perspektivama mladih u Srbiji. Razgovori u neformalnoj atmosferi, pod nazivom „Novi polet za Evropu“ održani su u petak, 12. maja, u restoranu „Polet“ za tri stola,  uz učešće predstavnika civilnog društva, sindikata, stručne javnosti, diplomatskog kora, mladih i studenata.


EPuS će nastaviti obeležavanje Dana Evrope tokom narednih mesec dana, organizacijom stručnih debata u Jagodini i drugim gradovima, kao i svečanom dodelom priznanja Doprinos godine Evropi za promociju evropskih vrednosti i integracija u Srbiji.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus