KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

Evropske aktuelnosti 

Trendovi, istraživanja i debate

 

 

 


 

 

Najave
Pogledaj sve događaje

Južni tok: posao veka ili parnica veka?

25.06.2014

Najavljen kao jedan od najznačajnijih građevinskih poduhvata koji je trebalo da obezbedi dodatne količine ruskog gasa Evropskoj uniji, projekat Južni tok preti da preraste u veliki međunarodni spor čijim pravnim posledicama će se godinama, ako ne i decenijama, baviti evropski sudovi i arbitraže. Kako je do toga došlo i kakve su perspektive za realizaciju ovog nesumnjivo važnog projekta, samo su neka pitanja na koja ćemo pokušati da nađemo odgovor u ovom radu.

Predmet rada je ograničen na pravnu analizu problema u vezi sa izgradnjom gasovoda Južni tok. Videćemo kako su šest država članica EU i Srbija, kao članica Energetske zajednice, ušle u bilateralne međunarodne sporazume sa Rusijom, ne vodeći računa da su pojedine odredbe tih sporazuma u suprotnosti sa pravilima njihovih organizacija. Time su stvoreni uslovi za nastanak međunarodnopravnog spora između Evropske unije i Rusije, koji je eskalirao u pogoršanim međunarodnim okolnostima izazvanim krizom u Ukrajini. Uhvaćena u spor između dve globalne sile, Srbija se našla u nezavidnoj pravnoj situaciji, pritisnuta međusobno suprotstavljenim obavezama iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i obavezama iz međunarodnog sporazuma, sa Rusijom.

U nastavku ovog rada pokušaćemo da kroz analizu relevantnih činjenica i pravnih propisa utvrdimo kako je i oko kojih pitanja došla do spora između Evropske unije i Energetske zajednice, sa jedne strane, i Rusije, sa druge strane, i kako se taj spor odražava na Srbiju. U prvom poglavlju ćemo izložiti pravila iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, čija je Srbija članica od 2006. godine. Zatim ćemo prikazati odredbe Sporazuma o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede između Srbije i Rusije, koji predstavlja pravni osnov za sve privredno-pravne ugovore u vezi sa izgradnjom deonice Južnog toka kroz Srbiju. U trećem poglavlju ćemo razmotriti usklađenost obaveza koje proizilaze iz pomenutih međunarodnih sporazuma kako bismo utvrdili pitanja oko kojih postoji neslaganje. Četvrto poglavlje je posvećeno analizi odgovarajućih pravila međunarodnog javnog prava koja mogu biti od značaja za razrešenje ovog pravnog galimatijasa. Takođe ćemo izložiti ustavno-pravni okvir za rešavanje sukoba dva međunarodna sporazuma u pravnom poretku Srbije. Na kraju, daćemo određene preporuke kako da se u budućnosti izbegnu slične situacije...preuzmite ceo tekst

 

Istraživački forum - početna strana>>


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus