KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

Evropske aktuelnosti 

Trendovi, istraživanja i debate

 

 

 


 

 

Najave
Pogledaj sve događaje

(Ne)podsticajni pravni i institucionalni okvir i uspešne lokalne priče socijalnog preduzetništva: iskustva iz Srbije i Hrvatske

16.03.2017

Nalazi Strateške studije o razvoju socijalne ekonomije u kontekstu strategije Jugoistočna Evropa 2020 upućuju na to da sektor socijalne ekonomije u regionu kaska u odnosu na vodeća društva u kojima je ovaj sektor izuzetno razvijen. Ključna prepreka za razvoj sektora je identifikovana u nepodsticajnom pravnom i institucionalnom okviru. Ipak, u odnosu na ostale zemlje regiona, Srbija i Hrvatska su lideri u razvoju institucionalnog okruženja za socijalnu ekonomiju u regionu – primera radi, Srbija je razvila metodologiju statističkih praćenja socijalnih preduzeća, a u Hrvatskoj je u aprilu 2015. godine donesena Strategija razvoja socijalnog preduzetništva, što su značajni pomaci.


Obe zemlje karakteriše sličan društveno-politički kontekst. Hrvatska je odskora članica Evropske unije, dok Srbija i dalje vodi pregovore o članstvu. Obe zemlje se još uvek bore sa socio-kulturnim i političkim nasleđima iz socijalističke i novije tranzicijske istorije, koja značajno uslovljava sporost u stvaranju stabilnog zakonskog i institucionalnog okruženja, kao i tromu i neadekvatnu implementaciju strategija i politika. Još uvek prisutan politički klijentelizam, uz ambivalentan stav prema preduzetništvu, kao i civilnom društvu, usporava razvoj preduzetničke i socijalno-preduzetničke klime.


Uprkos nepodsticajnom okruženju, moguće je uočiti socijalno-preduzetničke inicijative koje su uspešne i koje uspevaju trajati, rasti i širiti svoje aktivnosti uz prepoznatljiv društveni uticaj u svojim lokalnim sredinama. Fokusirajući se na lokalni kontekst, posebno odnos i saradnju sa lokalnom samoupravom u sredinama u kojima deluju, namera rada je da prepozna i razume koji drugi elementi (pored zakonskog i institucionalnog sistema) utiču na održivost i/ili uspešnost socijalnih preduzeća. Poređenje dve studije slučaja iz Srbije i Hrvatske pokazala je kako organizacije i socijalna preduzeća, usled nedostatka zakonske ili institucionalne potpore, imaju tendenciju razvijanja kompenzujućih praksi kojima nastoje ublažiti nedostatke okoline u kojoj deluju.


Induktivni pristup i kvalitativna metodologija omogućuju uočavanje obrazaca i kulturnih normi, kao i načina kako bi se te prakse mogle formalizovati u institucionalne mehanizme te time doprineti „od dole“ (bottom up) razvoju podsticajnog institucionalnog okvira za socijalno preduzetništvo. Preporuke su usmerene na: uspostavu i unapređenje mehanizama i prakse saradnje socijalnih preduzeća u lokalnoj zajednici, kako bi služili za usmeravanje i razvoj lokalnih i nacionalnih institucija i politika. 

 

Preuzmite celokupan tekst

 

 

Istraživački forum - početna strana>>


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus